اجرتالمثل چیست ؟
اجرتالمثل به معنای حقالزحمه کارهایی است که زوجه در منزل زوج با عدم قصد تبرا انجام میدهد و در قانون و شرع مقدس اسلام برای این کارها مبلغی پیشبینیشده است و زوجه میتواند حقوق قانونی خویش را مطالبه یا آن را اسقاط نماید.

معیار تعیین اجرتالمثل چیست؟
دادگاه جلسه دادرسی تشکیل داده و در صورت مستحق بودن زوجه موضوع را به کارشناسی محول میکند. کارشناس با عنایت به اظهارات طرفین و در نظر گرفتن اشتغال زن و تحصیلات ایشان و محل سکونت و موارد دیگر نظر خود را اعلام مینماید و زوج و زوجه میتوانند به این نظر اعتراض نمایند.

آیا در دعوای مطالبه اجرتالمثل امکان تقسیط اجرتالمثل برای زوج وجود دارد؟
درصورتیکه زوج مالی برای پرداخت و توقیف نداشته باشد، میتواند دادخواستی با عنوان تقسیط اجرتالمثل به دادگاه ارائه دهد و دادگاه با در نظر گرفتن شرایط فرد و احراز اعسار او حکم به تقسیط خواهد داد.
آیا در خصوص مطالبه اجرتالمثل امکان جلب زوج وجود دارد؟
درصورتیکه حکم قطعی صادر شود و اجراییه صادرشده و زوج هیچگونه اقدامی از تاریخ صدور اجراییه تا یک ماه انجام ندهد و دادخواست تقسیط نیز ندهد با حکم دادگاه و درخواست زوجه جلب میشود.

نکته : درصورتیکه پرونده در دادگاه به جریان افتاده باشد و قاضی طرفین را دعوت کرده و اولین جلسه دادرسی تشکیل شود و زوجه ادعا کند که فعالیتهای زیادی در منزل انجام داده و انجام این فعالیتها بدون قصد تبرا بوده، در این صورت یا زوج قبول میکند یا منکر میشود. اگر زوج قبول کرد باید اجرتالمثل زوجه را به ایشان پرداخت کند و اگر زوج منکر شد زوجه باید ادعای خود را ثابت نماید و در صورت عدم اثبات این موضوع به زوجه اجرتالمثل تعلق نخواهد گرفت.
تفاوت نحله و اجرتالمثل چیست ؟
نحله در لغت به معنی بخشش و در اصطلاح حقوقی مبلغی است که دادگاه بر طبق شرایطی که تعیین میکند مرد را موظف به پرداخت آن مینماید.
۱- برای معین کردن مبلغ نحله کارشناسی صورت نمیگیرد و قاضی با در نظر گرفتن تعداد سالهایی که زوجین باهم زندگی کردهاند، نوع کارهایی که زوجه در خانه زوج انجام داده است و وضعیت مالی مرد مبلغی را تعیین میکند.
۲- یکی از شروط که در رابطه با استحقاق زوجه برای دریافت نحله وجود دارد، آن است که باید مرد دادخواست طلاق داده و برای این دادخواست عذر موجهی وجود نداشته باشد؛ بنابراین در زمان زندگی مشترک نحله به زوجه تعلق نمیگیرد.
۳- اگر زوجه از انجام وظایف زناشویی قصور کرده است و یا ازنظر دادگاه برای طلاق موجه محسوب شود ، دیگر نحله به زوجه تعلق نمیگیرد.
اجرتالمثل درواقع حقالزحمه اموری است که زوجه در منزل زوج انجام داده است و وظیفهای در خصوص انجام آنها نداشته است و زن استحقاق دریافت اجرتالمثل را دارد. درحالیکه نحله بخششی از جانب شوهر بود و لزومی ندارد که زن بابت دریافت آن کاری انجام داده باشد.
نکته : امکان ارائه دادخواست اعصار از سوی زوج برای تقسیط نحله وجود دارد.
مدارک لازم برای دریافت نحله و اجرتالمثل
۱-سند ازدواج
2- اصل شناسنامه زن
۳- اصل کارت ملی زن
آیا اجرت المثل زوجه از ماترک متوفی قابل وصول است ؟
بلهزوجه میتو اند در صورت مطالبه، اجرت المثل ایام زندگی مشترک خود را از ماترک زوج متوفی با جلب نظر کارشناس مطالبه کند

نمونه دادخواست مطالبه نحله یا اجرتالمثل:
ریاست محترم دادگاه خانواده
با سلام
اینجانب بهموجب سند عقدنامه شماره …………در تاریخ…………به عقد دائم آقای…………….. درآمدهام و از زمان شروع زندگی مشترک به تاریخ……….. تا اکنون به دستور ایشان و بدون قصد تبرا، کلیه امور خانهداری اعم از آشپزی، نظافت و نگهداری و تربیت فرزندان را که به لحاظ شرعی و قانونی وظیفه اینجانب نبوده است، انجام دادهام؛ اما تاکنون هیچگونه مزدی بابت انجام این امور دریافت نکردهام. حال از دادگاه محترم تقاضا دارم که مستند به مواد ۳۳۶ قانون مدنی و ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مبلغ نحله / اجرتالمثل اینجانب تعیین و حکم به پرداخت آن توسط خوانده بهعلاوه جمیع هزینههای دادرسی صادر گردد.
در دفاتر اسناد رسمی در سند اقرارنامه غیرمالی با توافق طرفین و اراده صریح مقر یا همان زوجه ، زن تصمیم میگیرد که از حقوق مالی خود صرفنظر کند یا خیر و اگر صرفنظر کرد هرگونه ادعا و اعتراض بعدی از ایشان سلب و ساقط میشود و تحت هیچ شرایطی دیگر اجرتالمثل و نحله اسقاط شده قابل مطالبه مجدد نیست.
نمونه سند اقرارنامه غیرمالی که در آن به اسقاط اجرتالمثل و نحله اشارهشده است:
بهموجب اين سند رسمي اقرار و اظهار صريح نمود مبني بر اينكه از كليه حق و طلب خود در خصوص مهريه و صداق مندرج در سند نکاحیه مذكور و حقوق متعلقه اعم از نفقه ، نحله ، اجرتالمثل و ساير حقوق مالي خود نسبت به آقاي ……..(زوج) با مشخصات فوقالذکر مديون آن سند صرفنظر نموده و مینماید ، بنابراين ما في الذمه مديون نامبرده در آن سند در مقابل مشاراليه ابراء و ساقط و مشاراليه بري الذمه میگردد.
ثبت ديدگاه